Horizontaal lijnenspel belichaamt De Krook

Stabiliteit voor één van mooiste bibliotheken ter wereld

Met de voltooiing van het Wintercircus rondt Gent de herbestemming van de vroegere Waalse Krook af. De teloor gegane site is nu een trekpleister met De Krook als climax. Deze Bibliotheek van de Toekomst is op z’n zachtst gezegd markant en dat niet in het minst om zijn gekreukte architectuur. In het horizontaal gelijnde ontwerp vallen grote uitkragingen op.

De Krook werd uitgeroepen tot één van de 10 mooiste bibliotheken ter wereld. ©Mouton

De Krook, een initiatief van Stad Gent, de Universiteit Gent en imec, meet zich heel wat identiteiten aan: een bibliotheek die klaar is voor de 21e eeuw. Een speerpunt van ondernemerschap en innovatie. Een cultureel knooppunt waar iedere Gentenaar welkom is. Een baken van burgerparticipatie en onderzoek. Maar vooral een open huis dat uitnodigt tot ontmoeting. Het grootschalige stadsvernieuwingsproject is een ontwerp van het Gentse architectuurbureau Coussée & Goris in samenwerking met het Catalaanse RCR Arquitectes. De infrastructuur aan een bocht – ‘krook’ – in de Schelde omvat onder meer een nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren, een café en groenzones. Die bocht vertaalt zich letterlijk in het gebouw. Verder laat de architectuur zich typeren door een stapeling van horizontale schijven. “De zichtbare staalstructuur bepaalt in sterke mate mee het karakter van het gebouw. Zo bestaan de portieken – die de verticale stabiliteit garanderen – uit stalen balken en kolommen. Ze dragen de betonnen breedplaatvloeren. De buitenafmetingen van de kokerbalken en kolommen zijn respectievelijk 550x180mm en 600x180mm. Enkel de verdiepte platen van de kolommen variëren in dikte naargelang de bovenlast,” vertelt Nathan Persyn, projectingenieur bij studiebureau Mouton.

Indrukwekkende uitkragingen

Een impossante uitkraging van 15m is één van de blikvangers in het ontwerp van De Krook. ©Mouton

De horizontale belijning van De Krook kent zijn hoogtepunt in de uitkragende verdiepingen. “De meest indrukwekkende is de zuidzijde van de topverdieping. Die zweeft op 15,5m boven het voorplein. Ze is mogelijk dankzij 3 verdiepingshoge atypische vakwerkliggers aangevuld met uitkragende balken die het terras dragen. Aan de noordoostelijke kant kragen verdieping +1, +2 en +3 uit ten opzichte van het gelijkvloerse niveau. Hier wordt de uitkraging van ongeveer 6,7m opgevangen door de vierendeelwerking tussen de balken en kolommen op de niveaus +2 en +3. De kokers die de balken vormen, waren maatwerk. Er is bijna geen gewalst profiel in verwerkt. Om de kokers binnen en buiten met elkaar te verbinden hebben we thermisch onderbroken staal-staalverbindingen van Schöck toegepast. Afhankelijk van de overspanning zijn er meerdere verbindingen naast en boven elkaar in een balk verwerkt. De verbindingen pasten het best binnen de geometrie van de kokers,” vervolgt Nathan Persyn.

Identikit

  • Opdrachtgever: De Waalse Krook cvba
  • Architect: TV COUSSEE & GORIS architecten / RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes
  • Ingenieur stabiliteit: Mouton
  • Aannemer: Antwerpse Bouwwerken
  • Aannemer staalstructuur: Smulders – Iemants
Visit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin