De Mouterij verenigt generaties

Nieuwe toekomst voor oude mouterij in centrum van Putte

Net buiten het centrum van Putte – nabij Mechelen – herontwikkelde projectontwikkelaar Gands de teloorgegane mouterij De Preter. Het resultaat is een woonproject waarin private woongelegenheden en assistentiewoningen samengaan in een concept van ‘wondergoed wonen’. Binst Architecture gaf het project een warme uitstraling met veel ruimte voor prefab beton, een productieopdracht die aannemer Vanderstraeten aan Architon toevertrouwde.

© VDS – Vanderstraeten

Vandaag vinden 82 gezinnen een nieuwe thuis in de Mouterij in Putte. Projectontwikkelaar Gands transformeerde het voormalige hoofdgebouw en de omliggende terreinen tot een woonproject met 38 assistentiewoningen, 44 luxeappartementen, winkelruimtes en een ondergrondse parking. De woongelegenheden kregen onderdak in het bestaande hoofdgebouw van de vroegere mouterij en in vijf nieuwe volumes verspreid over de site. Vier van die woongebouwen liggen in een parkgebied achter het gerestaureerde hoofdgebouw, het vijfde ligt langs de Mechelbaan, aansluitend op de oude mouterij. Een groene parkomgeving doorweven met wandelpaden linkt de verschillende gebouwen met elkaar. Een doordacht geplaatste aanplanting van streekeigen bomen en groen zorgt voor groene buffers tussen de verschillende woongebouwen.

Omvangrijke opdracht

© VDS – Vanderstraeten

Binst Architecture voorzag de parkvolumes van een luchtige, strakke architectuur met grote beglaasde raamvlakken, grote leefterrassen en lichte tinten voor de gevelmaterialen. Het bestaande hoofdgebouw kreeg een nieuwe gevelsteen en sluit – samen met het de aanpalende nieuwbouw – aan bij het straatbeeld van de Mechelbaan. Die gevarieerde architectuur weerspiegelt zich ook in de prefab betonelementen die Vanderstraeten in het project verwerkt. Op vraag van de aannemer produceerde Architon gladde witte en grijze terrassen, draaitrappen, trappen, dorpels en dekstenen. Met 110 terrassen en alles samen 27 trappen was dit best wel een omvangrijke opdracht. “De grootste uitdaging hierbij zat in de terrassen met geïntegreerde dorpelprofielen,” herinnert zich Tom Willekens bij Architon. “De terrassen hadden verschillende uitkragingen en dat zowel zijdelings als vooraan. We dienden dus ook koppelingen tussen de elementen te voorzien om het verschil in de zetting op te vangen.”

Identikit

  • Opdrachtgever: Gands
  • Architect: Binst architecture
  • Ingenieur stabiliteit: DS-Engineering
  • Aannemer: VDS Group – Vanderstraeten
Visit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin