De troeven van een groendak op een schuin dak

De groendakpan is een knappe Nederlandse vondst. De dakpan ziet eruit als een gewone dakpan en is net als een normale dakpan waterkerend en ventilerend, maar heeft een extraatje: de dakpan is begroeid met sedumplanten.

De voordelen van een met groen begroeide dakpan zijn dezelfde als die van een extensief groendak met sedumplanten: de esthetiek, de thermische en akoestische isolatie verbeteren, de pannen bufferen een deel van het regenwater en je draagt bij aan een betere biodiversiteit.

De groendakpan laat zich verwerken tussen bestaande pannendaken en hun hulpstukken zoals nokpannen en hoekpannen. De pan laat zich vastleggen met een pannenhaak en de dakopbouw voor een afwerking met een groendakpan is dezelfde als die van een traditioneel hellend dak. De groendakpan is zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten toepasbaar.

Composteren? Dat kan ook op het balkon

Wie op een appartement woont, zit vaak verveeld met groenten- en fruitafval. Met haar Balkonton brengt de Nederlandse Irene daar verandering in. Haar slimme vondst laat toe om het keukenafval in een klein vat op het terras of balkon te verwerken tot compost en tegelijkertijd te genieten van kruiden, bloemen of klein fruit.

Een klein hoekje op je terras, meer vraagt de balkonton niet. Het kleinood is amper 90cm hoog en heeft een diameter van 40cm. Dat is goed voor 60 liter compost.

De Balkonton is niet alleen duurzaam. Het vat ziet er ook nog eens goed uit.

Compacte maar veelzijdige keuken

De kookunit biedt met een kookplaat en spoelbak al het nodige comfort om eten te bereiden. ©Snaidero

Kleiner wonen is stilaan een noodzaak. Minder beschikbare oppervlakte verplicht ons ook creatiever om te gaan met de verschillende functies die we binnen de beschikbare ruimte combineren. Snaidero heeft dat begrepen. Dat bewijst de Italiaanse designkeukenfabrikant met Board, naar een ontwerp van Pietro Arosio.

Board is een compacte wandmodule met daarin een kookunit geïntegreerd. Die klap je alleen uit wanneer je aan het koken gaat. Voor de rest van de tijd biedt ze je extra keukenruimte. Pietro Arosio slaagt er met dit ontwerp in de keuken te herleiden tot één wandelement en toch ruimte te bieden aan de kookbeleving en het genieten in de keuken.

De zwevende kookunit zit stevig verankerd in het wandelement. ©Snaidero

De zwevende kookunit is opgevat in composiet en zit verankerd in het kastframe. De kookzone is uitgerust met een kookplaat en een spoelbak, kortom alles wat je nodig hebt om eten te bereiden.

Visit Us On TwitterVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin